Makarony
01 | SPAGHETTI BOLONES |
15.00 |
sos boloński, makaron spaghetti | dodaj | |
02 | SPAGHETTI CARBONARRA |
17.00 |
sos śmietanowy, makaron spaghetti, cebula, boczek | dodaj | |
03 | SPAGHETTI CYGAŃSKIE |
17.00 |
sos boloński, makaron spaghetti, boczek, kabanos, papryczka jalapeno | dodaj | |
04 | SPAGHETTI BROCOLI |
17.00 |
sos śmietanowy, makaron spaghetti, brokuły, papryka, cebula | dodaj | |
05 | LASAGNE BOLOGNESSE |
19.00 |
dodaj |
Makarony – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Często uznawana za fast food. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno.