Zapiekanki
01 | ZAPIEKANKA STUDENT |
10.00 |
bagietka z pieczarkami i serem | dodaj | |
02 | ZAPIEKANKA Z KEBABEM |
18.00 |
bagietka z pieczarkami i serem + kebab drobiowy | dodaj | |
03 | ZAPIEKANKA SALAMI |
15.00 |
bagietka z pieczarkami i serem + salami | dodaj | |
04 | ZAPIEKANKA EXTRA |
13.00 |
bagietka z pieczarkami i serem + surówki | dodaj | |
05 | ZAPIEKANKA LAZUR |
18.00 |
bagietka z pieczarkami i serem + ser lazur, cebulka prazona | dodaj |
Zapiekanki – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Często uznawana za fast food. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno.